Kersenjam en kersensap

Maandagmorgen. Ik zit op de bank een beetje bij te komen van het weekend en ik zit moed te verzamelen voor de klus boven. Ik ga namelijk boven aan het opruimen.

Afgelopen weken was het een enorme puinbak hier in huis. De restanten en gereedschappen stonden nog in de woonkamer, de woonkeuken groeide ook stukje bij beetje dicht, en in de keuken werd ook hard gewerkt. (Dwz, als de temperaturen het toestonden.)

De afgelopen weken stonden in het teken van rommeligheid en van dingen “moeten” die tijd vroegen en die bovenop de “normale” bezigheden kwamen.

Zo “moesten” de kersen verwerkt worden. Wij hebben een kersenboom, en dit jaar zat de boom dan ook vol met kersen. En nu gun ik de vogels wel wat kersen, maar ik gun mezelf ook kersen. En dus hebben we ruim 12-15 kg aan kersen verwerkt.

Ik ben nu de trotse bezitter van 5 titer 8 liter kersenjam (precies weet ik niet niet, want er zit ook jam in bakjes in de vriezer) en van een aantal liter kersensap. Die jam en sap heb ik gemaakt volgens de “luie-wijven” methode. Je leest namelijk overal dat je de kersen eerst moet ontpitten, voordat je ze verwerkt. Nou ikke niet. Ik ga geen 12-15 kg kersen ontpitten, geen haar op mijn hoofd die daarover denkt. 750 gr Kersen ontpitten voor een vlaai is nog net te doen, maar meer… Neee, daar wordt je niet blij van.

Pan met kersenpulpHier heb ik het simpel gedaan: De gewassen kersen met pit en geleisuiker in de sappan, en daar sap van koken. Het sap opvangen in de schoongemaakte flessen. De pulp opvangen en in een andere schaal doen. Weer een pan met sap koken, de pulp bij de pulp van de vorige partij doen.

De kersenpulp door een zeef heen doen, om de pitten en steeltjes te verwijderen. Hierna de pulp opkoken met extra geleisuiker en een paar minuten laten doorkoken. Hierna de hete massa in potten doen, en af laten kolen. Het resultaat is dat je kersenjam hebt die alleen uit vruchtvlees bestaat, en die heel lekker stevig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *